Written by SimonlyCheck

5G strategieën van KPN & T-Mobile

5G van KPN, T-Mobile of toch een andere partij? De komst van 5G in Nederland een kwestie van tijd. Wanneer de frequentieveilingen plaatsvinden is nu nog onbekend. Ondertussen zijn de providers die mee willen dingen in de veiling wel bezig met het testen en aanleggen van 5G voorzieningen. Ben je benieuwd naar de strategie keuzes van KPN en T-Mobile? In deze blog lees je over het verschil in strategie van KPN en T-Mobile op het gebied van 5G ontwikkeling op basis van uitspraken van beiden CEO’s.

De komst van 5G in Nederland?

5G in Nederland, hoe zat dat ook alweer? In oktober schreven wij al over wanneer 5G in Nederland komt. In het kort 5G komt in Nederland nadat de overheid de frequentieveilingen gaat houden. Daarna zullen de partijen die hebben meegedongen in de veiling starten met een netwerk uitrol. De eerste veiling (verwacht in het tweede kwartaal van 2020) gaat alleen over frequenties die qua snelheid gelijk staan het huidige netwerk. Voor providers die werk willen maken van 5G is het wel belangrijk om deze frequentie te hebben. Met de veilingen in 2022 in het vooruitzicht voor ‘snellere’ frequenties moet eerst een landelijke dekking zijn.

T-Mobile’s 5G-strategie

T-Mobile’s 5G strategie is om voor het eind van 2020 in heel Nederland een 5G dekking te bieden. Dit lijkt ondanks het feit dat de eerste veiling nog niet eens is gehouden een streven dat T-Mobile moet gaan halen. Tijdens de overname van Tele2 door T-Mobile zijn er door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aantal verplichtingen gesteld, waaronder een landelijke 5G dekking voor het eind 2020.

T-Mobile focust op dekking

Provider T-Mobile heeft in de afgelopen maanden door middel van vergunningen getest met 5G, op alle mogelijke frequenties. Daarmee is heel Den Haag gedekt en hoeft het na de komende veiling alleen het netwerk aan te zetten. Overigens voldoet Nederland dan direct aan de eis van de Europese Commissie. Dat ieder Europees lidstaat minstens één 5G-stad heeft. Daarmee richt T-Mobile zich eerst op de dekking in Nederland op orde te krijgen.

KPN’s 5G-strategie

KPN-topman Joost Farwerck liet het volgende weten: “Alleen over 5G praten vind ik niet interessant. We hebben dus geen ‘5G-strategie’. Het is een bouwsteen voor digitalisering, onderdeel van de grote veranderingen in bedrijfsleven en maatschappij die er aan komen. Zo passen wij de komst van 5G ook in onze strategie in.”

Geen strategie, maar toch wel? We proberen het uit te leggen. 5G is voor consumenten de vervanger van het 4G netwerk waardoor onder andere internet sneller wordt. In het bedrijfsleven zorgt 5G voor tal van nieuwe mogelijkheden met betrekking tot communicatie. Hierbij kun je denken aan het aan elkaar verbinden van auto’s om veiligere zelfrijdende auto’s te realiseren. Zo zijn er nog tal van toepassingen in de landbouw, automotive en andere branches.

KPN focust op toepassingen

5G toepassingen beperken zich dus niet alleen tot de consumentenmarkt, maar ook in de zakelijke markt. Over het algemeen genomen is er meer geld te verdienen in de zakelijke markt dan in de consumentenmarkt. De investeringen in nieuw aan te leggen netwerken zijn niet mild en daarom zoekt KPN naar business cases die de nodige investeringen kunnen opvangen in de zakelijke markt. Waarmee investeringen naar verwachting sneller kunnen worden terugverdient dan op de consumentenmarkt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

negentien − 3 =