Written by Dennis Vlaar

5G voorziet 10% van mobiele verbindingen in 2023

Netwerkapparatuur bedrijf Cisco heeft in zijn jaarlijkse internet rapport voorspellingen gedaan op het gebied van internet voor de komende 3 jaar. In dit rapport bespreken ze naast het opkomende 5G netwerk ook de breedband, wifi en de oudere generaties mobiele netwerken. In dit artikel hebben we de meest interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Lees dus verder!

Snelheid mobiele netwerken

De gemiddelde internetsnelheid zal wereldwijd 300% sneller worden, van 13 Mbps naar 44 Mbps. De snelheid van de 5G verbinding zelf zal 13 keer zo hoog liggen als de gemiddelde internetsnelheid. De snelheid van 5G zal namelijk rond de 575 Mbps komen te liggen.

Groei mobiele netwerken

In het rapport wordt er door het netwerkapparatuur bedrijf voorspeld dat in 2023 10% van de mobiele verbindingen wereldwijd gebruik maakt van het 5G netwerk. Het 5G netwerk is de zal het snelst groeiende netwerk worden van de komende 3 jaar. De groei van 4G zal namelijk afzwakken. De voorspelling is dat 4G met 4% zal groeien in de komende 3 jaar. Hierna zal 4G ongeveer op zijn hoogtepunt zijn. Het aantal apparaten dat in verbinding staat met het 3G netwerk, zal met 25% dalen. Er zullen in 2023 nog steeds meer apparaten verbonden zijn aan het 3G netwerk dan aan het 5G netwerk.

Functies 5G

5G is dus in opkomst en zal sterk groeien in de komende jaren, maar wat kunnen we er eigenlijk mee? Een van de dingen die 5G mogelijk maakt is “internet of things”. Dit houdt in dat apparaten met elkaar in verbinding komen te staan. Cisco voorspelt dat deze applicatie het meest zal worden gebruikt voor huishoudelijke apparaten. Daarnaast voorspellen ze dat verbonden auto’s de snelst groeiende applicatie zal zijn. Naast internet of things zullen ook zelfrijdende auto’s of smart cities werkelijkheid kunnen worden.

Algemene voorspellingen

Cisco voorspelt dat ⅔ van de wereldbevolking in 2023 toegang zal hebben tot het internet. In 2018 waren er 3.9 miljard internetgebruikers, dit is 51% van de gehele wereldbevolking. Ook wordt er voorspeld dat in 2023 er 3 keer zo veel apparaten zijn aangesloten op een netwerk dan dat er mensen zijn.

Conclusie

De belangrijkste voorspellingen voor 2023 uit het rapport zijn:

  • Gemiddelde internetsnelheid wordt 300% sneller.
  • 1 op 10 verbindingen gaat via 5G netwerk
  • Snelheid van 5G zal 13 keer zo hoog liggen als gemiddelde internetsnelheid

Wat vind jij van de voorspellingen van Cisco?
Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een × vijf =