Written by medewerker

5G-logo wordt vaak onterecht getoond

Uit verschillende testen van Tweakers is gebleken dat telefoons in Nederland vaak een 5G-logo in beeld krijgen, terwijl deze helemaal niet verbonden zijn met het 5G-netwerk. Waarom is dit en mag dit zomaar? Lees het hier!

Advies GSM Association

Het onterecht tonen van het 5G-icoon gebeurde tijdens de testen het meeste bij Vodafone en T-Mobile. Bij KPN was het ook bij de helft het geval. De telefoon providers laten hierdoor de gebruikers denken dat ze op 5G zitten, terwijl ze in realiteit internetverbinding hebben via 4G. Dit alles komt door het advies van GSM Association. Zij hebben vorig jaar gezegd dat een smartphone 5G mag weergeven, zolang een smartphone en zendmast beide het 5G-netwerk ondersteunen. Hier hoeft dus geen 5G-verbinding tussen de telefoon en zendmast voor te zijn. Alle 5G-netwerken zijn non-standalone. Dit betekent dat de ruggengraat van het netwerk loopt via 4G.

Uitspraak T-Mobile

Uit de testen kwam naar voren dat 73,3% van de toestellen van T-Mobile aangaf verbonden te zijn met 5G-internet, waar dit eigenlijk 4G was. T-Mobile bevestigt dat dit de bedoeling is. Voor de officieel door T-Mobile verkochte toestellen geldt over het algemeen dat het 5G-symbool getoond wordt wanneer 5G geactiveerd is in het gebied waar je je op dat moment bevindt.

Uitspraak Vodafone

Vodafone geeft aan dat zij ervoor hebben gekozen om 5G als icoon te laten zien als telefoon en zendmast het allebei ondersteunen. Bij bijvoorbeeld een te grote afstand kan er geen 5G-verbinding gemaakt worden en heb je enkel 4G-verbinding, terwijl het toestel 5G toont. Bij Vodafone lag dit percentage op 54,5%.

Uitspraak KPN

KPN bevestigt het advies van GSMA te hebben gevolgd. Uit de test bleek dat bij KPN de helft van de toestellen onterecht aangaf 5G-verbinding te hebben, terwijl het in werkelijkheid 4G-internet bleek te zijn.

Mag dit zomaar?

Voor de Autoriteit Consument en Markt was dit nog onbekend. Zij gaan met deze informatie bekijken wat ze ermee zouden kunnen of moeten doen. Er gaat uitgezocht worden of dit consumentenmisleiding zou kunnen zijn en welke wetgevingen hier van toepassing zou kunnen zijn.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + acht =