Written by Dennis Manshanden

5G-gebruik onder Nederlanders neemt toe

Grote internet aanbieders als KPN, Vodafone en T-Mobile zijn momenteel druk bezig met de aanleg van het 5G-netwerk. Hierdoor kunnen ook meer Nederlanders er gebruik van gaan maken. Je zal vast wel eens de term 5G om je heen hebben gehoord. Maar hoe staat het ervoor met het gebruik van 5G in Nederland? Waarom komt er een 5G-netwerk? En moeten we ons zorgen maken voor de straling op onze gezondheid? Alle antwoorden vind je in dit artikel. Lees snel verder!

Hoe staat het gebruik van 5G in Nederland ervoor?

Uit onderzoek van het Telecompaper in oktober blijkt dat 6 procent van de Nederlanders gebruik maakt van het 5G-netwerk. Hiermee blijft het gebruik van 5G stijgen. De verwachting is dat deze stijging zich alleen maar zal voortzetten.

De leeftijd van de gebruikers ligt ongeveer tussen de 25 en 45 jaar. De reden van de stijging van het gebruik van het snelle 5G zou kunnen liggen aan de hoeveelheid thuiswerkers en door de corona pandemie.

Een derde van Nederland nog niet bekend met 5G

Ten opzichte van het jaar 2019 is er forse stijging te zien in 2020 qua bekendheid van het 5G-netwerk. Echter, weet een derde van Nederland nog niets of weinig af van het 5G-netwerk. Over het algemeen zijn ouderen minder bekend met 5G dan de jongere generaties.

In het onderzoek werd onder andere gevraagd waar 5G voor staat. De meeste respondenten antwoorden hier: ‘sneller internet’. Ook bleek dat een kwart van Nederland, wie nog geen 5G gebruiken, bereid is een nieuwe telefoon te kopen om 5G te kunnen gebruiken. Overstappen van provider en meer betalen voor een abonnement waren minder gekozen antwoorden.

Waarom komt er een 5G-netwerk?

Het mobiele datagebruik flink is gestegen. Doordat mobiel internet steeds meer gebruikt wordt en zal worden, zijn providers druk bezig met de aanleg van het 5G-netwerk. Zo kunnen providers met een 5G-netwerk mobiele gebruikers voorzien van:

✓ Sneller en stabieler internet
✓ Groter bereik

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiel internet. Hierdoor wordt het mobiele netwerk zwaarder belast dan ooit. Ook worden bestanden steeds groter, doordat video’s, programma’s, apps, etc. van steeds betere kwaliteit worden voorzien. Een sneller en stabieler internet is daarom van zeer groot belang om deze zware belasting tegen te gaan. Meer informatie over het 5G-netwerk is te vinden op deze pagina.

Zorgen over 5G-netwerk: zijn er gezondheidsrisico’s?

Niet iedereen is blij met de komst van 5G. Het aantal zorgen over het 5G-netwerk is het afgelopen jaar wel gedaald: uit onderzoek blijkt dat eind 2020 de categorie ‘helemaal geen zorgen’ gestegen is van 40 naar 60 procent (vergeleken met een jaar eerder). Toch zijn er nog wel tegenstanders. De straling van 5G zou mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn en de lichaamstemperatuur verhogen, stelt de organisatie van de Stop 5G petitie.


Gerelateerde berichten
Stijging mobiele dataverbruik zet door
T-Mobile heeft landelijke 5G-dekking

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twaalf − een =