Written by Donat Berisha

5G abonnement op 4G-telefoon?

Tegenwoordig is het in Nederland mogelijk om gebruik te maken van het 5G-netwerk. Heb je een 5G abonnement, of wil je er een afsluiten, maar ben je benieuwd of deze zal werken met je huidige 4G-telefoon? Lees in dit artikel meer over of dit kan en wat hierbij komt kijken.

5G abonnement op een 4G-telefoon, kan dat?

Een 5G sim only abonnement gebruiken op een 4G-telefoon is mogelijk. Je zult namelijk gewoon kunnen internetten, bellen, en sms’en. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je in deze situatie niet van het mobiele 5G-netwerk gebruik maakt. Je telefoon moet daar namelijk 5G voor ondersteunen.

Heb je een telefoon met 4G-ondersteuning, dan kan daar dus een 5G abonnement voor afgesloten worden, maar je maakt dan wel gebruik van 4G in plaats van 5G.

Wil je alvast voorbereid zijn door voor 5G te kiezen, dan is een 5G abonnement op een 4G-telefoon gebruiken een goede optie. Je kunt altijd overstappen naar een telefoon die wel 5G ondersteunt, waarna je automatisch gebruik zal maken van het 5G-netwerk van een provider.

Werkt 5G op een 4G-telefoon?

Hoewel een 5G abonnement wel werkt op een 4G-telefoon, werkt het 5G-netwerk zelf hier niet op. Het is hiervoor namelijk verplicht dat een toestel daadwerkelijk 5G ondersteuning biedt.

Kan een 5G simkaart in een 4G-telefoon?

Iedere simkaart die je op dit moment bij een sim only provider ontvangt na het afsluiten van een abonnement, werkt op een 4G-telefoon. Dit geldt ook voor een simkaart die je ontvangt na het afsluiten van een 5G abonnement.

Een 5G simkaart kan dus in een 4G-telefoon, waarbij er gebruik zal worden gemaakt van het 4G-netwerk van een aanbieder. Pas wanneer de 5G simkaart in een 5G-telefoon wordt geplaatst, zal je gebruikmaken van het 5G-netwerk op die simkaart.

5G abonnementen vergelijken

Wil je direct een 5G abonnement afsluiten? Wij raden aan om 5G sim only abonnementen te vergelijken. Dat kan hieronder! Filter simpelweg op ‘5G’ bij de keuze tussen 4G en 5G en kies je favoriete abonnement. Wil je meer lezen over het 5G-netwerk in Nederland, bekijk dan deze pagina.


Welke providers bieden momenteel 5G abonnementen aan?

Bij de volgende sim only aanbieders is het op dit moment mogelijk een 5G abonnement af te sluiten:

  • Vodafone
  • Tele2
  • Youfone
  • KPN
  • T-Mobile

Naarmate 5G-netwerken zich verder ontwikkelen zullen meer providers het (kunnen) aanbieden.

Kan een 5G-telefoon ook op 4G?

Je kunt met een 5G-telefoon zeker gebruik maken van je 4G abonnement. Huidige 5G-telefoons ondersteunen namelijk het 4G-netwerk. Het zal nog vrij lang duren voordat toegang tot mobiele 4G wordt stopgezet: 2G en 3G zijn zelfs nog altijd actief in Nederland.

Heb je dus al een 5G-telefoon, of wil je er alvast een kopen, dan kun je dit gerust doen, ook wanneer je nog een 4G abonnement hebt. Een 5G-telefoon kan namelijk gewoon op 4G.

Het bovenstaande geldt voor alle Nederlandse sim only providers, gezien iedere provider tegenwoordig 4G abonnementen aanbiedt. Zoals in bovenstaande lijst te zien, is een 5G abonnement echter nog niet bij iedere aanbieder af te sluiten.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

achttien + vijftien =