Written by Merel

4G dekking, welke provider heeft het beste bereik?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw sim only abonnement, wil je natuurlijk een provider die een sterk netwerk heeft. Niets is immers zo vervelend om geen bereik te hebben. Het 4G netwerk is momenteel het snelste netwerk, maar heb je hiermee ook overal bereik? De 4G dekking in Nederland is over het algemeen zeer sterk, maar vooral in minder bevolkte gebieden is er een zichtbaar verschil tussen verschillende provider. In deze blog lees je hoe het 4G netwerk werkt, welke provider het beste bereik heeft en wat de verschillende dekkingskaarten zijn. Kunnen we je achteraf nog ergens mee helpen? Laat dan een reactie achter!

Welke 4G netwerken zijn er?

Het 4G netwerk is uitgezet via zendmasten door het hele land. Deze zendmasten bevatten verschillende frequenties voor het 4G netwerk, namelijk: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Een lage frequentie zorgt voor een groot bereik en een hoge frequentie voor een hoge snelheid. Door het combineren van frequenties kunnen providers hun netwerk versterken. Wanneer je bijvoorbeeld een lage met een hoge frequentie combineert, kun je een sneller netwerk met een beter bereik aanbieden. KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile hebben onderdelen van deze frequenties opgekocht en daarmee dus ook het 4G netwerk in handen. Alle overige providers werken via één van deze netwerken. KPN en Vodafone hebben van elke frequentie een deel in handen en zouden dus de beste netwerken moeten kunnen aanbieden.

Welke provider heeft het beste bereik?

De providers blijven bezig om hun netwerken te verbeteren. Ondertussen werken bijna alle providers via het 4G netwerk, behalve Hollandsnieuwe. Ook deze providers wilt zo snel mogelijk het 4G netwerk kunnen bieden aan haar klanten. Het 4G netwerk werkt namelijk vele malen sneller dan het 3G netwerk en ook is de dekking beter. Voor de uitrol van het 4G netwerk zijn er onder andere nieuwe masten geplaatst en zijn er systemen opgezet om de stijgende hoeveelheid data te kunnen verwerken. In de onderstaande tabel zie je de dekkingspercentages van de verschillende providers. Hieruit is op te maken dat KPN de beste dekking en dus het beste bereik heeft. Op de voet gevolgd door T-Mobile. Dit is echter een momentopname dus het zou kunnen veranderen. Het beste bereik hoeft niet samen te gaan met het snelste internet. Dit is namelijk afhankelijk van de frequenties van het netwerk. Als een provider bijvoorbeeld alleen lage frequenties combineert, is de dekking heel goed maar de snelheid minder. Meer over internetsnelheden lees je op de pagina over het 4G netwerk (onder de vergelijker).

KPNT-MobileVodafoneTele2
Dekking qua oppervlakte96%97,6%90%67%
Dekking qua inwoners98,4%96%91,6%76,3%

Dekkingskaarten 4G netwerk in Nederland

Op de dekkingskaarten van het 4G netwerk zie je welke gebieden gedekt zijn. In bovenstaande tabel heb je al kunnen zijn dat bijna heel Nederland gedekt is, vooral via de netwerken van T-Mobile en KPN. Ook de andere netwerken dekken bevolkte gebieden goed, de natuurgebieden worden het minst goed gedekt door het netwerk van Tele2. Wil je dus goed bereik hebben? Kijk op onderstaande kaarten of het gebied waar jij woont & werkt goed gedekt is!

Dekkingskaart 4G netwerk KPN Dekkingskaart Tele2 4G netwerk
Dekkingskaart KPN 4G netwerk                Dekkingskaart Tele2 4G netwerk

Dekkingskaart Vodafone 4G netwerk Dekkingskaart T-Mobile 4G netwerk
Dekkingskaart KPN 4G netwerk                Dekkingskaart T-Mobile 4G netwerk

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =