Written by Merel

Worden roamingkosten in het buitenland verleden tijd?

Hoe fijn is het als je je smartphone gewoon kunt gebruiken in het buitenland, alsof je in Nederland bent. Overal vandaan vakantie fotootjes naar huis kunnen sturen of even een belletje kunnen plegen die je gewoon betaalt vanuit je sim only abonnement. Geen extra kosten voor bellen, sms’en en internetten buiten de landsgrenzen, maar gewoon vanuit je bundel betalen. Als consumenten willen we niets liever. Al jarenlang vormt dit een discussie binnen de Europese Unie, maar na tien jaar zal hier binnenkort een einde aan komen. De EU wilt een plan op tafel leggen om de roamingkosten in het buitenland af te schaffen binnen de landen van de Europese Unie. De Nederlandse regering is minder enthousiast over dit idee. Voor de mogelijkheden van de consument is het natuurlijk ideaal, maar de regering maakt zich zorgen over de nadelen die het plan met zich meebrengt voor de Nederlandse telecomproviders.

Roamingplannen Europese Unie

De plannen van de Europese Unie over het afschaffen van de roamingkosten in het buitenland zijn nog niet definitief. Vooral het wholesale tarief is een heikel punt waarover nog flink wordt gediscussieerd. Daarnaast hoopt de Nederlandse overheid dat de EU rekening gaat houden met kleinere providers die geen netwerken hebben in het buitenland. Deze zouden namelijk extra kosten moeten gaan maken, wanneer het plan in werking wordt gesteld. De definitieve roamingplannen worden halverwege december verwacht. In de plannen zal onder andere duidelijkheid worden gegeven het internationale tarief en andere voorwaarden om providers te steunen.

Gevaar voor kleine providers

Wanneer de roamingkosten afgeschaft zullen worden, wordt er een zogenaamd wholesale tarief ontstaan. Dit is het internationale tarief dat Nederlandse providers bij hun buitenlandse concullega in rekening mogen brengen voor sms-, bel- en internetgebruik door hun klanten in het buitenland. Andersom zullen buitenlandse providers dit tarief in rekening brengen bij Nederlandse providers, wanneer Nederlanders via een buitenlands netwerk gebruik maakt van de mobiele diensten.
Wanneer dit internationale ‘wholesale tarief’ hoger is dan de nationale tarieven van een provider, zal er verlies op roaming worden gemaakt. Jij kunt dus in het buitenland bellen voor bijvoorbeeld 10 cent per minuut, want dit is het nationale tarief. De provider moet vervolgens bijvoorbeeld 15 cent per minuut (internationaal tarief) afdragen aan de buitenlandse providers over wiens netwerk jij belt. Het kost de provider dan 5 cent per minuut. Als jouw provider ook een netwerk heeft in het buitenland, hoeft dit geen probleem te zijn. Dit is echter meestal niet het geval. Het wholesale tarief wordt bekend gemaakt in de definitieve plannen van de EU.

Verhoogde nationale tarieven

Wanneer de Europese Unie voor een internationaal tarief kiest dat boven het nationale tarief ligt, zullen telecomproviders de nationale tarieven mogelijk laten stijgen om kosten te dekken. Dit zal niet goed zijn voor de Nederlandse telefoonmarkt, want dan zullen ook de kosten van sim only abonnementen hoger worden. Onbeperkt internetten wordt dan bijvoorbeeld een stuk duurder, wat de economie niet bevordert.
De EU is bekend met deze angst die Nederland, en dertien andere landen, hebben uitgesproken over de plannen. Verwacht wordt dat de Europese Unie het niet zo ver laat komen en met deze plannen juist de Europese economie wil stimuleren. Verwacht wordt dat er een soort fair use policy zal worden ingebouwd, wat ervoor zorgt dat telecomaanbieders grootverbruikers alsnog extra kosten in rekening mogen brengen. Tot het moment dat de plannen over roamingkosten op tafel komen, zal er met spanning afgewacht worden. Wij houden jullie op de hoogte!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − negen =